Viimeiset mitalit !

VIIMEISET MITALIT TULI JA MENI…

Näytelmän on kirjoittanut Sisko Istanmäki ja ohjauksesta vastaa vieraileva ohjaaja Aila Lavaste.

OHJAAJAN AJATUKSIA VIIMEISET MITALIT –PRODUKTIOSTA

Sisko Istanmäen romaani ja näytelmä Viimeiset mitalit kertoo 90-vuotiaista kaksosista Hettasta ja Salmesta ja kummankin nuoruuden rakkaudesta Punakorvasta. Suuri sattumus heittää sisarukset ja nämä lapsuuden ja nuoruuden ystävät monien vuosien jälkeen viettämään yhdessä joulunaluspäivät Hettan luona. Pitkät elämät ovat tuoneet kaikille suuria menetyksiä, jotka kukin on oppinut kestämään omalla tavallaan.

Istanmäellä on harvinainen kyky yhdistää traaginen ja koominen ja hän on armoitettu ihmisen sisällä myllertävien liikkeitten kuvaaja, ei siis ihme, että hänen teoksiaan halutaan tehdä ja nähdä myös näyttämöllä. Näytelmä onnistuu tuomaan esiin paitsi ihmisen lähtökohtaisen ristiriitaisuuden myös sen miten me kannamme mukanamme kaikkia elettyjä ikäkausiamme:

Salme: ”Tätä vanhaa nuokkumaan tottunutta ruumista on riepoteltu paikasta toiseen. Ja mieli on retkeillyt villinä nuoruuteen ja takaisin. Nykyhetki on sekoittunut menneisyyteen, menneisyys nykyhetkeen moneen kertaan.”

Viimeiset mitalit kertoo siitä minkälaiseksi elämä voi meidät kovettaa, mutta se todistaa myös ihmisen mahdollisuudesta muuttua, päästää irti menneisyyden haamuista. Vaikka Sisko Istanmäki on tarkka havainnoija, ihmisen ja elämän taitava kuvaaja, hän irtautuu kirjoissaan perusrealistisesta tyylistä ja hänen kerrontansa saa vahvasti tyyliteltyjä sävyjä, joille on vaikea löytää yhtä määritelmää, maaginen realismi voisi olla yksi ehdokas.

Istanmäen persoonallisen tyylin muuttaminen teatterin kielelle tarjoaa työryhmälle mielenkiintoisen löytöretken. Viimeisissä mitaleissa on loistavat roolit Ykspihlajan Työväen Näyttämön kokeneille näyttelijöille. Tulkinnassa haluamme tutkia miten ihmisen monikerroksisuus, hänen monet ikänsä voitaisiin tehdä näyttämöllä näkyviksi ja näyttelijät näyttelevät roolihenkilöään kaiken ikäisenä, nuorena, keski-ikäisenä ja vanhana.

Tahdomme ottaa Istanmäen hauskan, koskettavan ja ravistelevan tarinan haltuumme ja tehdä siitä vahvaa teatteria.

Vihtavuoressa 23.10.2013

Aila Lavaste

ohjaaja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *