Päällystakin näytöskausi päättyi tyylillä!

Päällystakki -näytelmää alettiin työstää elokuussa 2013 Aku-Petteri Pahkamäen ohjauksessa. Työryhmään tuli mukaan 12 näyttelijää, jotka sitoutuivat mukaan ja harjoituksiin tultiin mistä kukin, aina ajallaan ja työtä tehtiin paljon. Ohjaaja löysi näytelmään hyvin toimivan ratkaisun niin lavasteiden, kuin katsomon sijoittumisenkin osalta ja lopulta näyttelijäsuoritukset ja paikat näyttämöllä hioutuivat hyviksi ja kokonaisuudesta tuli menestys.

Jännittävä ensi-ilta oli marraskuussa. Kaikki meni hyvin, vaikkakin kenraalinkin jälkeen oli vielä vähän hiomista.  Yli kymmenen esitystä ja kaikki loppuunmyytyjä. Lisäesityksille olisi ollut selvä tilaus, mutta mukana oleville ne muodostuivat liian hankaliksi toteuttaa, koska mahdolliset vapaat oli töistä jo käytetty ja työvuoroja vaihdeltu ja yksi näyttelijä muutti Ouluun ja tuli sieltä viimeisiin näytöksin. Olisi ollut todella vaikeaa saada lisänäytöksiä järjestetyksi, vaikkakin pyyntöjä tuli paljon.

Päällystakki valittiin Mikkelin työväen näyttämöpäiville ja sai sieltä rohkaisevaa palautetta. Yleisö piti näytöksistä naisvuoritalolla ja näyttelijät joutuivat hieman uudelleen miettiä siirtymisiään näyttämölle ja sieltä pois ja usein talon ulkokauttakin, mutta kaikki onnistui lopulta hyvin ja saimme paljon kiitosta.

Tulomatkalla puheenjohtaja kyseli työryhmän kantaa siihen, voisiko kesällä ”pihlajan kulttuuriviikolla” olla esityksiä toimitalolla ja kaikki hyväksyivät ulkopuolelta tulleen pyynnön esittää vielä jokunen kerta siellä. Kuitenkin tuli este ja talo vuokrattiin pitkäksi ajaksi oopperalle, jolla oli siellä samalla viikolla menestyksekkäitä esityksiä. Päällystakin esitykset siellä peruuntuivat. Aina kaikki ei onnistu, vaikka yrittää.

Näytelmä valittiin myös Seinäjoen harrastajateatterikesään ja työryhmä kokoontui kolmeen harjoitukseen sitä varten. Kaksi harjoitusta jouduttiin talon vuokraustilanteen vuoksi pitämään Teatteri Iltatähden tiloissa, mutta se ei haitannut ja harjoitukset menivät hyvin ja näytelmä palautui mieliin, vaikka edellisistä esityksistä oli melkein puoli vuotta aikaa. Työryhmä oli hyvin motivoitunut hoitamaan tämänkin tehtävän.

Seinäjoen esityksistä ensimmäinen oli loppuunmyyty ja toisessa esityksessä oli vain muutama vapaa paikka. Suoritukset menivät kaikilta erittäin hyvin ja paikalla ollut arvosteluraati Jaana Saarisen johdolla piti esityksestä erittäin paljon ja kuvaili sitä erittäin korkeatasoiseksi. Ensimmäiseksi Jaana kumarsi meille syvään monta kertaa ja näytti muistivihkoaan, johon piti kirjoittaa huomioitaan. Siinä luki vain Jipii! Hän sanoi, että heti kun tulimme lavalle, hän näki, että nyt tulee hyvä juttu ja jäi katsojan rooliin ja piti muiden tuomarien ohella esityksestä todella paljon. Muutkin tuomaroinnista vastaavat olivat samaa mieltä ja kiittivät meitä siitä, että tulimme paikalle. Me kiitimme, että saimme tulla.

Mukana olleena jäi hyvin mieliin se, kun molemmissa näytöksissä katsojat nousivat ylös osoittamaan suosiota. Se oli unohtumaton kokemus.  Valloittava tunne oli molemminpuolinen. Lopputilaisuudessa tuomarit jakoivat kunniakirjoja ja ryhmämme Leo Käkelä palkittiin suorituksestaan, sekä Aku-Petteri Pahkamäki ohjauksesta. Lopuksi, kun tuli pääpalkinnon jaon vuoro, se jaettiin suhteella Päällystakki 600 euroa ja Viettelysten vaunu 400 euroa. Viettelysten vaunusta oli niin ikään pidetty paljon. Seinäjoen kesänäyttämöpäivien voittaja oli siis Päällystakki.

Seuraavat projektit odottavat, mutta päällystakki piirtyi mieliin lähtemättömästi.

Hieno matka oli, kiitos !

Kirjoittaja oli Teijo Koivusalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *