Historiaa

YTN:n HISTORIAA

YTN:n alku liittyy työväen ammatilliseen ja poliittiseen järjestäytymiseen Kokkolassa. Varhaisin tieto työväen teatteriharrastuksesta Ykspihlajassa on vuodelta 1906, jolloin metallityöväen ammattiosaston vuokraamassa lukusalissa esitettiin työväentalon rakennusrahaston hyväksi näytelmä Pullanpyörittäjäin kokous. Näyttelijät olivat lähinnä konepajan, sahan ja sataman ammattiyhdistyksen piiristä. Työväentalon rakennustalkoiden ohessa valmistui näytelmä myös talon avajaisiin 1908. Valmistumisestaan lähtien se on ollut näyttämön pesäpaikka.

Näyttämöharrastus on jatkunut Ykspihlajassa paria lyhyehköä pakollista katkosta lukuunottamatta kohta kokonaisen vuosisadan. Viime vuosikymmenet YTN on ollut eräs valtakunnan huomatuimmista harrastajateattereista. Sen menestysnäytelmiä ovat olleet esimerkiksi Lapualaisooppera (-67), Mustalaisoperetti (-69), Ruskie neitsyt (-72), Työmies Rantasen perhe (-75), Tarinoita kerrottavksi (-78), Savilintu (-79) ja Häräntappoase (-96) yhteistyössä Kokkolan kaupunginteatterin kanssa.

Näyttämön 90- juhlavuoden tarjontaa lapsiystävilleen oli Huluvaton noitapiiri: nuoret ja aikuiset esittävät vekkulin ja satumaisen tapahtuma kimaran, jossa on viittauksia yhtälailla nykyaikaan kuin vanhaan satukuvastoon. Näytelmän kirjoittivat Tarija Harju, Sami Heinonen ja Fredi Tammela. Kaksi ensin mainittua ovat näyttämön “omaa väkeä”. Myös musiikki on omaa omaa eli sanat kirjoitti Tarija Harju, sävellykset teki Sami Heinonen ja sovituksen Teemu Haapaniemi. Näytelmä vieraili, kuten useat muutkin lastennäytelmät, Kokkolan ja maakunnan eri kouluilla. Juhlavuotena aloitettiin myös uusi perinne eli 16.8.1997 järjestettiin ensimmäisen kerran Täydenkuun tärskyt, josta tulikin menestys jo ensimmäisellä kerralla. Tapahtuma oli sijoitettu Ykspihlajan toimitalon takapihalla olevalle kentälle. Nykyään Täydenkuun Tärskyt järjestetään Potin rannassa ja tietenkin täydenkuun aikaan.

90-vuotisnäytelmänä nähtiin Seppo Lahden Punarinta. Se on jaarittelematon juhlanäytelmä, tuore ja intiimi, jännittävä yhdistelmä tositapahtumia ja tarua nurkilta, jonne Ykspihlajan Työväen Näyttämö juurtui 90 vuotta sitten. Näytelmässä on arkea ja unta, sotaa ja rakkautta, aatteita ja huumoria. Se on kertomus ykspihlajalaisesta työläisperheestä vuosina 1928-1955. Tarinaan mahtuu sotaa, lakkoja ja työväentalon poltto yrityskin, mutta myös herkkiä hetkiä yhden ihmisen kohdalla. Musiikista vastaa YTN:läisistä muodostunut orkesteri, jonka laulusolistina toimii Sami Heinonen. Hän esittää Kokkolasta lähtenyttä Sacy Sandia (Rainer Sandqvist), joka oli 50-luvulla Suomen tunnetuimpia latinalais-ameriikkalaisen rytmimusiikin tulkitsijoita. Ensi-iltansa Punarinta näki 30.11.1997.

Tämän jälkeen ohjelmistossa on nähty esitys Äiti meidän, joka olet taivaissa. Näytelmä kertoo naisasianainen Lucina Hagmannista, joka on ajanut naisten asioista mm. tasa-arvoasioita. Näytelmän on kirjoittanut Heleena Lönnroth ja sen kantaesitys oli kesäkuussa 1999 Ykspihlajan Työväen Näyttämöllä. Seuraavana talvena uutena ensi-iltana nähtiin Pablo Nerudan Isla Negran postimies. Syksyllä 2000 ohjelmistoon otettiin Maratontanssit, jonka esittäminen jatkui koko talven. Keväällä 2001 aloitimme harjoittelemaan Arto Paasilinnan kirjoittamaa ja Panu Raipian dramatisoimaa Onnellista miestä. Sen ensi-ilta oli 27.10.2001. Onnellista miestä esitettiin pitkälle kevääseen 2002. Syksyllä 2002 ohjelmiston tuli Kari Hotakaisen näytelmä Bronks , joka oli näyttämön oman kasvatin Aku-Petteri Pahkamäen debyyttiohjaus. Vuonna 2003 näyttämöllä nähtiin suurena yleisö menestyksenä musiikkinäytelmä Yxpila-Buenos Aires , jolla kerättiin varoja Ykspihlajan skeittipuisto-hanketta varten, näytelmän käsikirjoitti ja ohjasi Outi Airola.

Ykspihlajan Työväen Näyttämön historian aikana ei saa myöskään unohtaa sitä, että niin Kokkolan kaupunginteatteri kuin YLE on arvostanut ja arvostaa edelleen YTN:läisten näyttelijän taitoja. Jo 50-luvulta asti Kokkolan kaupunginteatteri on käyttänyt YTN:läisiä näytelmissään. Elokuvia joissa YTN:läisiä on nähty ovat mm. Eric XIV kertova elokuva (Matti Pellinen), Ruusutarha (Tarja Harju, Marko Orava) ja Kettutytöt (Taija Haaponiemi). Myös Tuulikki Hietikko on ollut kahdessa elokuvassa mukana. Vuonna 1999 Yle teki YTN:stä jo toisen dokumentin.